Cykeleventyr rundt på Gotland

Påsken er sådan en dejlig ferie, der fordi den flytter rundt kan byde på så meget forskelligt og er lidt uforudsigelig. Min mor og jeg håbede da også på det bedste da vi planlagde at cykle sammen i påskeferien. Egentlig kom ideen fra, at jeg havde en plan om at cykle rundt om Østersøen og den botniske bugt, men den plan har ændret sig lidt. At den har det er en helt anden historie, men det korte af det lange er, at min mor og jeg i stedet for at cykle til Stockholm sammen besluttede at cykle rundt på Gotland. Gotland er, fandt jeg ud af, på størrelse med fyn, og Gotlandsleden, som er den rute vi brugte som udgangspunkt og forsøgte at følge er 500km lang og følger kysten rundt. Vi nåede at tilbagelægge 340 km i løbet af de syv dage vi cyklede, hvilket næppe slår nogen rekorder. Det var virkelig en dejlig tur for os begge, med god tid til at være sammen og god tid til at finde vores mindfullness frem på de lange veje mellem fyrretræerne.

Jeg ledte en del efter en simpel rutebeskrivelse med erfaringer fra at cykle på Gotland, specielt uden for sæson, men havde svært ved at finde det. Derfor prøver jeg at lave en her. Først og fremmest er det en god ide at have et kort med ruten på, for skiltningen af Gotlandsleden som rute er nødtørftig.

Sæson

Det med sæson er key når man planlægger sin cykeltur på Gotland. Eller måske i Sverige generelt, for min mor har gjort sig erfaringen før. Fra slutningen af september til en gang i maj holder Sverige stängt. Helt stängt. Godt nok er Gotland landligt, men vi skulle nå fem dage ind i vores tur før vi fandt et sted at få fika, noget svenskerne ellers vægter ganske højt.
Havde jeg været alene afsted havde jeg nok haft telt og sovepose med, men da Mutti ikke var helt enig i den ferieform, fandt vi små pensionater og vandrehjem at sove på. Det gjorde vores rute rimelig fast, da vi jo på forhånd blev nødt til at beslutte hvor langt vi ville cykle den dag. Jeg havde lidt forestillet mig, at når nu det var uden for sæson ville der være rigeligt med ledige senge på alle de almindelige beværtninger som huser sommeren millioner af gæster, men det er ikke tilfældet – også her er der stängt. Det var altså en lille test i planlægning og koordinering at få fundet et sted til hver nat, for hvis vi bare var mødt op, havde der ikke været nogen de fleste af stederne. Vi bookede på forhånd en overnatning til den første nat, hvor vi ankom til Visby med færgen fra Oskarshamn klokken 23.00. De er vant til at tage imod sene gæster, så den del gik glat. Hjemmefra havde vi også booket til nat nummer to, kun 28 km nord for Visby, for at have det ude af hovedet. Den korte første etappe gav os mulighed for at se Visby om morgenen og finde den cykel, som min mor havde lejet.

Transport til og fra Gotland

Er tæt på umuligt, hvis man har tænkt sig at gøre det med det offentlige og med en cykel (uden at cykle hele vejen). Vi havde håbet på at tage toget og have min cykel med, men der går ikke noget tog til Oskarshamn, så man skal med bussen i halvanden time, og de kan ikke garantere at der er mulighed for at have cykel med. Derudover er det umuligt at komme hjem på den dag man ankommer med færgen i Oskarshamn, for ankomsten er så sen, at det sidste øresundstog fra Kalmar er kørt når man kan nå frem. Alt dette første til, at vi tog bilen og kørte de 4,5 time til Oskarshamn. Færgen kan man nemt booke over destinationgotland.se, og hvis man skal have cykel med skal man som på de fleste andre færger køre ombord sammen med bilerne.

Leje af cykel

Min mor lejede en turcykel (touring bike) hos Gotlands Cykeluthyring, hvor det kostede 120kr pr. dag. Her lejede hun også cykeltasker og fik opbevaret sin tomme rygsæk mens vi var væk. Vi kunne godt mærke at det bestemt ikke var sæson, for der var ikke nogen nede ved udlejningen på noget tidspunkt, så vi måtte ringe til dem for at få lov at afhente og aflevere cyklen. Der var de til gengæld virkelig hurtige til at reagere og hjælpe.
Den cykel min mor fik var en Cresent Åkulla, et mærke jeg aldrig har hørt om før. Den var fin til en kortere tur som vores og var markant (!) lettere end min Koga Worldtraveller (der bestemt også er i den tunge ende).

Ruteplanlægning

Vi havde troet at vi skulle have god hjælp af turistinformationen på øen, men i anledning af at vi kom dertil, føltes det som om, holdt også de stängt. Heldigvis havde vi samlet os en del information på forhånd.

Inden afgang havde vi kigget lidt på ruten ved hjælp af Sweden by bike og havde også købt os et kort med Gotlandsleden indtegnet.
Vi forsøgte at lede efter overnatning over Destination Gotland, som vi var blevet anbefalet, men den var svær at få et overblik på. Vi endte med at bruge booking.com en del.
Vi prøvede at planlægge vores dagsetapper sådan at vi ikke ville være helt smadrede når vi kom frem og med plads til at skære hjørner af hvis vi havde brug for det. Det kom lidt af en intention om at passe godt på os selv og ikke presse citronen for meget. Der skulle gerne være juice tilbage til at nyde det.

Ruten

Dag 1: Visby til Stenkyrka, 28 km, overnatning på Stenkyrka Mejeri.

En fin tur i stiv modvind og med turens eneste virkelig stejle bakker, fordi vi gerne ville undgå for meget hovedvej. Når den iskolde modvind sneg sig ind under tøjet tog jeg mig selv i at tænke, at det ville blive verdens længste uge. Vi kom frem til Stenkyrka uden at have set Lummelundagrotten, en 4 km dyb hule og en hovedattraktion på øen, for den var også stängt. Fremme skulle vi ringe til vores vært, så han kunne vise os vores værelse. Værelset var iskoldt, men rent og stort, og fællesområderne skulle vi dele med fem lettiske håndværkere, hvoraf fire af dem var relativt ligeglad med os, og den sidste virkelig gerne ville spille basket!

Dag 2: Stenkyrka til Bunge over Hallshuk, 60 km, overnatning på Bunge Vandrarhem.

En sjov tur med første del op imod Hallshuk i modvind og temperaturer lige over frysepunktet. Smuk udsigt og kyst ved Hallshuk og dejlig tur sydøstover derfra, nu i medvind. Fra Kappelshamn cyklede vi op forbi kalkbruddet og ind over land til Fleringe, hvor vi spiste frokost ved kirken. Derfra afveg vi fra det der var markeret som Gotlandsleden for at cykle ind over land mod Bunge. Det fik os ud på en skøn markvej og skovsti, som dog flere steder var blokkeret af væltede træer, så vi måtte have taskerne af og løfte cyklerne over. I Bunge var vores overnatningssted en gammel flystation.

Dag 3: Endagstur på Fårö, 56 km.

Vi lod den store oppakning blive på flystationen i Bunge og cyklede tidligt ned til Fårösund med en enkel taske med madpakker og kamera. Madpakker var essentielt, for intet på Fårö var åbent. Færgen over Fårösund er gratis, så man cykler bare ombord på den første og den bedste – den går hver halve time. Først cyklede vi op mod Digerhuvd for at se rauker, en speciel form for stenformationer med fossiler fra tidligere tiders tropiske rev, som Gotland har været. Raukeområdet strækker sig 3,5km, og er fantastisk. Det viser virkelig hvilke store forandringer vores klode hele tiden gennemgår geologisk set. På Fårö så vi utrolig mange får og helt nye lam på usikre ben og det myldrede med spændende fugle. Vi blev væk fra vores planlagte rute en del gange, men det hyggede vi og meget godt med. Den sidste del af turen var på den sydlige del af øen, som virkede meget anderledes end den rå nordlige del med alle dens rauker.

Dag 4: Bunge til Gothem, 50 km, overnattede på Gothem Logi.

Vi cyklede sydpå over Slite, hvor vi så et enormt kalkbrud og cementværk – min mor har en sjov fascination af tung industri, så vi brugte lidt tid på at kigge på de enorme maskiner! Frokosten var ristede sandwiches over trangia, som jeg tilberedte til os mig i parken i Slite. Fra Slite ned mod Gothem var der et næsten uendeligt landevejsstykke af lige veje gennem fyrreskov. I Gothem har Carl von Linné engang været forbi og overnatte på hans botaniseringstur rundt på Gotland – som botaniker havde dette et vist momentum for mig. Gothem Logi, en nedlagt skole, er netop blevet overtaget af nye ejere, og vi var nogle af deres første gæster.

Dag 5: Gothem til Alskog, 64 km, overnattede på Villa Alskog.

Det blev turens længste dag. Jeg ville gerne kalde den afvekslende, men der var en del lange stræk på landevej. Turen omkring Kathammarsvik var virkelig fin – gennem skov og mellem marker på grus. Vi kørte lidt forkert, men blev ledt på rette vej af nogle lokale. I Kathammarsvik købte vi ind til lidt frokost og cyklede så lidt videre for at finde et godt sted at spise. I Østergarn var der pludselig en café som ikke var stängt og i ren begejstring besluttede vi at nu måtte det være tid til fika. Vi fik filterkaffe, te og morotskaka. Vi skar lidt hjørner af på ruten, spiste vores indkøbte frokost ved en stabel fyrrestammer, hvor der blev ualmindelig varm, og cyklede det sidste stykke til Alskog. Her fandt vi frem til Villa Alskog, hvor vi havde booket et værelse, ved hjælp af Google Maps. Det viste sig dog at det var placeret forkert på Maps, så vi var på vej ind til et privat hus, og var meget forvirrede. Med hjælp fra nogle unge fyre der har ud i græsset udenfor fandt vi frem til fejlen og cyklede derefter til den anden side af landsbyen, hvor kirken og den gamle præstegård, som nu var Villa Alskog lå. Vi havde fået en kode og skulle bare lukke os selv ind. Vi var de eneste i den store bygning og der var intet andet i den lille landsby, så vi tilberedte vores aftensmad på trangia udendørs. Dagen efter fandt vi ud af at vi var ankommet dagen inden den officielle åbningsreception.

Dag 6: Alskog til Klintehamn, 41 km, overnatning på Warfsholm.

Det blev tid til at forlade kysten og krydse ind over land. En lækker tur i varmt vejr blev det. Vi kunne cykle med bare ben! Vi holdt en te og chokolade pause ved Lojsta slott, hvor vi gik en tur på de gamle holme. Vi måtte trække en del af turen fordi underlaget på nogle af grusstierne var så blødt og mor havde haft et lille styrt. Vi fik først frokost i Klintehamn, hvor vi spiste på grillen, og klog af tidligere overnatninger købte noget med vi kunne lave til aftensmad hvis der var lige så forladt som de tidligere steder.
Vi havde ikke behøvet at bekymre os, for Warsholm var virkelig fint og der var åbent i den store restaurant, hvor det dog ikke myldrede med mennesker. Vi havde booket deres billigste værelse, men det var vidst ikke meningen at de skulle have åbnet for værelsesbookninger. I hvert fald var der ingen andre overnattende og de billige værelser var ikke klar, så de opgraderede os til et fint værelse inde i den smukke hovedbygning, hvor vi havde det som prinsesser. Vi drak et glas rosévin i de smukke lokaler oplyst af solnedgangen og spiste de salater vi havde købt oppe på værelset.

Dag 7: Klintehamn til Visby, 41 km, overnattede på Hotell Slottsbacken.

Vi fulgte kysten nordpå mod Visby, og afveg dermed fra den givne rute. På den måde kom vi igennem et virkelig smukt, men svært fremkommeligt militært øvelsesterræn, som kan være lukket af. For al det ekstra arbejde det var at trække igennem bløde grusstier fik vi fantastiske udsigter ud over havet, der lå blikstille neden for de rå klipper. Da vi endelig nåede havnen i Visby var vi glade og fejrede det med at spise en is på Glassmagasinet, som er Europas største isbutik! I modsætning til vores første dag i Visby var der nu fyldt med påskeglade mennesker der spiste is eller drak øl og vin på Stora Torget, hvor der også var livemusik. Sikke en afslutning!

One Comment on “Cykeleventyr rundt på Gotland

  1. Pingback: Anmeldelse: turcyklen Marin Nicasio plus – Kompaskurs.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: