Vores 10 bedste småtips til en overlandertur – eller andre rejser

Fredrik og jeg har summet over, hvad der egentlig er vores bedste, små praktiske rejsetips, som vi kan give videre fra denne her tur. Der er en del erfaringer som vi har gjort os, både i forhold til at rejse i bil, at rejse i de lande vi har gjort, men også at rejse generelt. Der findes mange generelle rejsetips, som jeg ikke vil bruge så meget tid på. Vi har prøvet at samle nogle af de lidt mindre åbenlyse. Så her kommer et par tricks, som er gode at trække ud af ærmet allerede inden man tager afsted:

 1. Abonnér på en international avis, som kan give dig nyheder på farten om de steder du er og ikke mindst er på vej til. Det er rart at følge med i hvad der sker, så man ved hvad man skal være opmærksom på – i Pakistan var der for eksempel en del demonstrationer mod regeringen for at gøre noget ved de mange voldtægter af børn, som var fundet sted på det seneste og derudover var valgkampen ved at gå i gang. I Iran kom vi tilbage fra verdens mest isolerede nytårsfest i Lut ørknen og fandt ud af at der var demonstrationer og hårde modangreb fra politiet i de fleste byer. Det er rart at vide, når man planlægger hvor man kører til næste gang. 
 2. Tag dollars eller euro med hjemmefra. De to virker efter vores erfaring lige godt, men det er rigtig smart at have store sedler – nogle gange får du markant bedre kurs for de store sedler. I Iran giver det sig selv, da internationale betalingskort slet ikke kan bruges, men selv i Pakistan, Indien og Nepal var det rart at have, da det ikke var billigt at bruge ATM’erne og man ikke kunne hæve særlig mange penge af gangen. 
 3. Vi medbragte en GPS/nødsender, som vi brugte til at tracke hele turen. Fredrik har filosoferet lidt over manglen på frihed når man altid sender sin placering hjem, og den bekymring der opstår når man så glemmer at tracke. Vi var trætte af at have den til at tracke os til sidst, men vi var virkelig glade for at have den med. Det er virkelig en god sikkerhed at have (når man husker at tage den med). Vi har en InReach fra Garmin, som vi er rigtig glade for, selvom den begynder at være lidt træt i batteriet. Den kan aktiveres med et månedligt abonnement, som giver forskellige muligheder for tracking og sms’er over satellit. 
 4. Køb lokale sim-kort. Det er nogle gange omstændigt og besværligt at skaffe, men det kan godt lade sig gøre og det er en kæmpe hjælp at kunne ringe og sms’e, men ikke mindst at kunne bruge data, så du ikke er afhængig af tilfældige og dårlige WiFis. I Indien var det et bureaukratisk helvede at få et simkort, men det kunne godt lade sig gøre. I Pakistan krævede det overjordiske overtalelsesevner at overbevise den vagthavende turistansvarlige politibetjent om at vi godt kunne få et simkort, selvom vi ikke var pakistanere, men også det lykkedes. 
 5. Folk vil gerne vide mere om dig og hvor du kommer fra. Jeg lavede et album med billeder fra Danmark på telefonen, som jeg kunne vise frem til folk, men jeg ville gerne have forberedt det lidt bedre og for eksempel haft det som et fysisk fotoalbum – det havde også været rart for mit hjemvéramte selv at kigge i. 
 6. Selvom man oplever meget på en rejse (og måske netop derfor) havde vi meget glæde af at slappe af med læsning og podcasts undervejs. Abonnér på nogle gode podcasts som du kan hente ned når du har godt internet, skaf nogle lydbøger og invester i en e-bogslæser/e-reader/Kindle/whatever. Heldigvis fik vi en Kindle af Fredriks far og det var virkelig rart at kunne købe dansksproget litteratur undervejs. Podcasts brugte vi specielt til de lange timer bag rettet (når Fredrik ikke længere gad høre på mig sludre).
 7. Nogle småmønter fra vores hjemland er vi flere gange blevet spurgt om, og vi har måttet skuffe hver gang. Vi havde ikke engang en flad 50 øre med os, og det var lidt en skam, for det havde bragt stor glæde rundt omkring. Små gaver hjemmefra eller fra lande man allerede er kørt igennem er også virkelig godt, så man har noget at give til dem, der gør noget ekstra for én. Vi købte nogle bittesmå skåle i Cappadocia, som vi brugte som gaver senere, og det var rigtig rart at have lidt at give af. Vi havde også købt lidt postkort, som vi skrev en hilsen på hvis vi havde overnattet hos nogen eller havde været til middag, og de måtte gerne have været fra Danmark.
 8. Vi er ikke sprogorakler og jeg syntes specielt det var svært at lære noget lokalsprog når skriftsproget også var nyt – jeg er meget visuelt anlagt. Derfor var det en stor hjælp at have en offline oversættelsesapp installeret. Google Translateappen kan downloade et sprog så du kan bruge det offline, og det hjalp os meget. Samtidig kan man på de fleste smartphones slå andre tastaturer til så de er til rådighed ligesom ens almindelige og emoji-tastatur, og det var virkelig brugbart i Iran, hvor så få kunne engelsk, endsige kendte vores alfabet. Man føler sig fjollet, ja, men det er en stor hjælp at kunne skrive det man vil spørge om ned og så få det oversat så dem man taler med kan læse det. Vi købte en Lonely Planet parlour til persisk, men jeg er ikke blevet meget bedre til det vanskelige sprog af den grund. Fredrik kan til gengæld bestille et kilo rosiner i bazaren og det var alt hvad han havde brug for at lære. Når det er sagt, så er en af de nemmeste måder at vinde de lokales hjerter på at tale deres sprog, eller i hvert fald at prøve på det. Hvis du står over for et menneske som du ikke deler et eneste ord med, kan du lige så godt forsøge med dine håbløse gloser, for hvis ikke du rammer plet og gør dig forståeligt, har du ikke tabt noget. Med nogle mennesker fandt jeg det endda nemmere bare at tale dansk til dem, for vi fattede alligevel ikke en brik af hvad nogle af os sagde til hinanden, men man skal ikke afholde sig fra at drikke en kop te af den grund.
 9. Der findes mange gode apps derude, og vi har helt sikkert ikke udtømt mulighederne med dem vi har brugt, men vi har samlet en liste med vores yndlingsapps, som kommer ud om et par dage – nogle af dem er også meget gode at have herhjemme, f.eks. offlinekortet maps.me eller WhatsApp.
 10. Vær forberedt på at du får diesel af ringeste kvalitet. Hvor vi i Iran var begejstrede når vi kunne køre 8-9 km/L kan vi herhjemme på den danske diesel køre 11,5km/L selv med trailer. Udstødningen osede og røg og da vi skiftede brændstoffilter var der en del snask i det, selvom vi skiftede efter kun halvdelen af det anbefalede antal kørte kilometer. Hvis din motor er sart over for brændstoffets kvalitet kan du nemt rende ind i problemer. Man kan få diverse tilsætninger til brændstoffet, men det skal jeg ikke gøre mig klog på – jeg har læst at Dumbo principielt kunne køre på halv madolie, så det er ikke så vigtigt.

Har du nogle gode tricks du brænder inde med, så smid dem gerne i vores retning!

One Comment on “Vores 10 bedste småtips til en overlandertur – eller andre rejser

 1. Pingback: 8 apps der gør livet på hjul nemmere – Kompaskurs.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: