Aquaponics med Jean

Jeg har fået en god ven hernede, som i høj grad er blevet min støtte i min tilvendelsesproces. Han hedder Jean, er franskmand, men i endnu højere grad europæer, og har nu været i Hawassa i 7 måneder. Han har lært lidt amharic, så han har meget nemmere ved at kommunikere med de lokale end jeg og så kender han byen og dens offentlige hemmeligheder efterhånden. Han har hjulpet mig med at finde det Guest House jeg bor på og har forhandlet sig ned fra 5000birr for en måned til 3000birr. At det kan lade sig gøre er i sig selv imponerende. Da jeg skulle printe et dokument afbrød han sine gøremål for at vise mig hvor og hvordan. Han har introduceret mig til andre internationale, som det kan være en befrielse at tale med, da vi alle er lige usikre her og ingen pludselig skifter over til amharic. Vi drikker ofte bunna sammen, spiser frokost eller taler i timevis over et par kolde øl i dagens udvalgte bar. Specielt the Garden Bar er en yndlings på grund af den uforstyrrede atmosfære og de små aber, foruden Chef’s Bar & Restaurant, hvor musikken er lækker.

John har både været i praktik her og laver nu sit speciale. Det handler egentlig om innovation, men drejer sig mere specifikt om et aquaponics projekt. Aquaponics er et landbrugssystem hvor man dyrker planter i vand, samtidig med at man holder fisk. Fiskene har både den funktion at de spiser alger, men også den at deres afføring giver næring til det vand, som planterne lever af. Målet er at fiskene vokser sig store nok, hurtigt nok, til at de kan spises. På den måde kan man i samme system både dyrke planter og fisk.

Jeg var med Jean ude og se et af de steder hvor en sådan farm er sat op. Det er hos en mindre landmand i Hawassa. De har en del problemer med at få systemerne til at fungere. Både på grund af mangel på det rigtige udstyr – det er svært at skaffe alle de materialer der skal bruges til at opbygge systemerne her nede – men også fordi landmændene der skal drive det mangler viden. De har haft problemer med at skaffe ordentligt fiskefodder til at få fiskene til at gro, og de er derfor ikke vokset meget.

Ideen i projektet er virkelig god, og jeg håber virkelig at de får det op at køre. Det er i teorien et meget effektivt system til at dyrke både fisk og afgrøder, som kan have høj værdi for de landmænd der har dem.

IMG_4761

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: